Hármaskúti- víznyelőbarlang

Hármaskúti víznyelőbarlang 2006– 2009

 

Kataszteri száma: 5332/15

Mélysége: 80m (+0, -80)
Hossza: 90m

 

 

Hármaskúti víznyelőbarlang kutatótábor

2009. július 3-12.

 

A történtek áttekintése okulás és dokumentálás céljából

 

Előzmények

A keleti Bükk északi peremén található Hármaskút, egy kis forráscsoport 850 m feletti magasságban. A bükk fennsík karsztos platóján foltban kibukkanó vízzáró kőzetből eredő patakocska alig pár száz méter után már el is nyelődik a mészkő határon. Maga a nyelő 820 m magasságban nyílik, és a víznyomjelzés szerint a 450 m magasságban fakadó Szalajka-forrással áll összefüggésben. A légvonalban mért távolság 4 km felett van. A remények szerint tehát 300 méternél mélyebb, kb. 10 km hosszú barlang rejtőzik a föld alatt.

Az első kapavágást 1975-ben kezdték Szenthe István vezetésével. Utána több tábor keretében 68 m mélységet sikerült elérni, és a beépített műtárgyak miatt inkább bánya jellegű lett a víznyelő. (A kutatás története lentebb olvasható Lengyel János emlékei szerint)

 

Napi események

 

07.03. péntek, 5+2 fő.

Egy előörs csapat tábort vert este, jó ötlet volt Janótól a kopasz-réti asztal és pad elhozása.

07.04. szombat 7+3 fő

Délelőtt felszerelték a barlangi 2. és 3. csörlőket. Dél körül megérkeztünk mi is a felszíni csörlőállással, és a kb. 500m kábellel. Ebből sorkapcsok segítségével összeraktunk egy 400m hosszú 220 V-os hosszabbítót. Erre azért volt szükség, mert az elektromos csörlőket az erdészházból kért hálózati árammal kívántuk betáplálni, így ugyanis olcsóbb mint aggregátorrol dolgozni. A mérőóra állást közösen felírtuk az elszámolás végett.

07.05. vasárnap 7+4 fő

Megkezdtük a kitöltés felszínre termelését a 3. létra alól. Ez jelentette a végpontot ekkor, mert korábbi ácsolat csere miatt a továbbvezető járat itt el lett tömve. Műszak végén szerencsés kimenetelű baleset történt. A második csörlő drótkötele elszakadt, és a 4 rakott vödör visszaesett a pályán, megrongálva azt. Megjegyzem nagyon fontos a munkahelyek kialakításánál, hogy mindenhol legyen védőzóna ahová a dolgozó beugorhat a leeső tárgyak elől.

07.06. hétfő 5 fő

Gyors anyagbeszerzés után a megrongálódott pályaszakaszt reparáltuk délelőtt, és folytattuk a tegnapi munkát. Műszak végére elértük a lerekesztő deszka állfeneket, így megnyílt az út a végpontra. Komfortosítottuk a tábort tábori zuhanyzó létesítésével.

07.07. kedd 7 fő

Termelés a 2. létra alól, a tanufal mellett. Cél a szálkő talp elérése. Szemle a végponton, kis helyben depózás, de több a behullott-bemosódott törmelék mintsem helyben elférne, és kis létszámú a csapat a felszínre termelő lánchoz.

07.08. szerda 7 fő

Termelés a 2. létra alól. Felszíni terepbejárás a Leányka hegy irányában.

07.09. csütörtök 8 fő

Termelés a 2. létra alól. Elértük a szálkövet, de annyira oldott a réteglapok mentén, hogy könnyen bontható lenne továbbra is függőlegesen lefelé. A munkát itt leállítottuk mivel az akna biztosítása lenne szükséges. Provizórikus pódium beépítése a tanufal mellett.

07.10. péntek 7+2 fő

Tanúfal biztosítása ideiglenes dúcolattal. Nylonzsákos depó kitermelése.

07.11. szombat 13+2 fő

Erősítés érkezett péntek este, így nekiláthattunk a végponti depó, és a végponti törmelék kitermeléséhez. Estére sikerült teljesen kipucolni a végpontot, és elérni a „kalapnyi lyuk”-at. Párhuzamosan haladt a nylonzsákos depó termelése is.

07.12. vasárnap 13+2 fő

Nylonyzsákos depó termelésének folytatása. Párhuzamosan elkezdtük kitermelni a 3. létra alatti dúcolat mögötti helyi depót is. Délután táborbontás, csörlők leszerelése, hosszabbító felszedése. Ezt az erdésszel megbeszélt helyen tárolhatjuk Hármaskúton, a felszíni csörlőállással együtt. Az áramfogyasztás az erdész fogyasztásával együtt 120 kWó volt, ami kb 20 liter benzin ára.

 

Összegzés

 

A tábor célja a végpont ismételt feltárása, és a helyi depók kitermelése volt. Titkon reméltük, és reméljük most is, hogy a depók alatt a járattalpon levezető aknákat találunk majd, alternatívájaként a „kalapnyi lyuk”-nak. A végpontot sikerült feltárnunk, és a végponti kis depót felszállítanunk, majd a depókat felülről indulva megkezdeni kitermelni. Összesen kb 12 köbméternyi agyagot termeltünk ki. A megóvásra érdemesített tanufalat ideiglenesen biztosítottuk fa ácsolattal.

Az erdészháztól kihúzott hosszabbító megéri a fáradságot, egy napi aggregátoros üzem árából egész tábor alatt biztosítható az elektromos energia.

A bonyolult, több helyen megtörő mecseki pályával sok gond volt, szerintem inkább egyenes szakaszokra érdemes felosztani a szállítási utat, ha kell több csörlővel, átrakó állomással.

További tervek

A tanúfal végleges biztosítása szálkőre ültetett beton szerkezettel. A még bent maradt depók kitermelése. Próbabontások a 2. csörlő magasságában.

 

2009. július 13.

Tisza Levente